Otok Krk

OMIŠALJ - smješten na Veloj steni, 85 metara nad morem, dominira gotovo tri kilometra dugim Omišaljskim zaljevom. Prvo je naselje na otoku nakon Krčkog mosta a u neposrednoj blizini nalazi se i Zračna luka Rijeka.

NJIVICE - Naselje na sjeverozapadu otoka 10 km južno od Krčkog mosta, smješteno u zaštićenoj uvali Beli Kamik. Nekada malo ribarsko selo, danas je jedno od turistički najprivlačnijih mjesta na otoku.

MALINSKA - u prostranom zaljevu, na sjeverozapadnoj obali otoka, 15 km južno od Krčkog mosta. Središte je područja Dubašnice, koje je dobilo ime po bujnim šumama hrasta. Porat - Vantačići (3 km od Malinske) sa samostanom franjevaca trećoredaca i Crkvom sv. Marije Magdalene iz 1500. g.

VRBNIK - na jugoistoku otoka, 37 km od Krčkog mosta. Podignut je na 48 metara visokoj litici iznad mora. Središte je vinogradarstva i proizvodnje izvornog vina Vrbničke žlahtine. RISIKA - naselje 6 km sjeverozapadno od Vrbnika, s pješčanom plažom u uvali sv. Marko.

KRK – glavni grad i luka na zapadnoj obali otoka, 25 km udaljen od Krčkog mosta. Nekadašnji rimski municipij i sjedište Krčkih knezova Frankopana. Povijesno administrativno, političko, gospodarsko i vjersko središte otoka. GLAVOTOK - Rt nasuprot otoku Cresu, 17 km sjeverozapadno od Krka. Šuma hrasta crnike (1 ha) zaštićeni je rezervat šumske vegetacije. Uz Crkvu Bezgriješnog Začeća (1277. g.) u XV. st. je sagrađen samostan franjevaca trećoredaca. PINEZIĆI - manje naselje 12 km sjeverozapadno od Krka. Od nekadašnjeg ribarskog mjesta, danas se razvija u turističko. KORNIĆ – naselje 7 km udaljeno od Krka, zanimljive primorske ruralne arhitekture, sa župnom crkvom sv. Jakova iz XIX. st.

BAŠKA - na krajnjem jugoistoku otoka, 43 km od Krčkog mosta. Naselje zanimljive primorske arhitekture proteže se duž gotovo 2 km duge šljunčane plaže,koja je ušla u red najljepših plaža na svijetu. DRAGA BAŠĆANSKA, BATOMALJ, JURANDVOR- poznat po najznačajnijem hrvatskom glagoljskom spomeniku, Bašćanskoj ploči (oko 1100. g.), koja se nalazi u ranoromaničkoj Crkvi sv. Lucije u Jurandvoru.

DOBRINJ - na sjeveroistoku otoka 21 km od Krčkog mosta i jedino je otočno središte koje nije smješteno uz more. Prvi put se spominje u glagoljskoj Darovnici slavnoga Dragoslava, datiranoj 1. siječnja 1100. godine. ŠILO, SOLINE, KLIMNO i ČIŽIĆI - smještena duž prostranog zaljeva Soline, poznatog po predromanskim solanama i ljekovitom blatu za liječenje kostobolje.

Novosti

Događanja

Croatia
  • Hrvatska turistička zajednica
  • Kvarner
  • Punat