Rezervacija

Upit

Objekt

Datum dolaska

Noći

 

 

Otkaži rezervaciju

PUNIONICA ZA ELEKTRO AUTOMOBILE PUNAT - GRATIS

13.07.2016.

PUNIONICA ZA ELEKTRO AUTOMOBILE PUNAT - GRATIS

Punionice su proizvedene i instalirane u skladu s najstrožim sigurnosnim standardima. Unatoč tomu, radi se o visokonaponskim uređajima s kojima korisnici moraju rukovati oprezno i uskladu s preporukama proizvođača.

Punionice su namjenjene isključivo za punjenje prikladnih elektirčnih vozila. Prilikom punjenja se smiju koristiti isključivo odgovarajući kabeli primjerene dužine. Različite utičnice na punionicama zahjtevaju različite napojne kabele koji omogućavaju primjeren uklop vozila. Neke punionice (prije svega one koje omogućuju brzo punjenje istosmjernom DC strujom) imaju napojni kabel već ugrađen na punionici. Korisnicima preporučamo da prije korištenja punionica dobro provjere njene karakteritike te da se savjetuju u vezi tehničkih zahtjeva (odgovajaući ispravljači i kabeli za punjenje na strani vozila), koji moraju biti ispunjeni za sigurno punjenje vozila.

Trajanje punjenja ovisi o nekoliko čimbenika: prije svega od priključne snage i trenutnog stupnja napunjenosti baterije električnog vozila. Na ultra brzim punionicama, koje omogućavaju punjenje istosmjernom strujom (DC) snagama od 50 i više kW, baterija tipičnog električnog vozila (kapaciteta do 20 kWh) može se napuniti u manje od pola sata. Na standardnim punionicama priključnih snaga do 22 kW, punjenje se odvija izmjeničnom strujom (AC) te je punjenje baterije moguće od pola sata do nekoliko sati, u slučaju nižih priključnih snaga od 22 kW, odnosno većih kapaciteta baterija od standardnih 20 kW. Dosadašnja praksa korištenja električnih vozila je pokazala da su korisnici skloniji češćem punjenju, gdje god je to moguće, a ne samo tada kada je baterija u potpunosti prazna.

Prije korištenja pojedine punionice, poželjno je provjeriti njezinu kompatibilnost sa električnim vozilom. To možete lako učiniti pregledom specifikacije pojedinačne punionice (poglavito utičnica na samim punionicama) na karti punionica. Pri tome morate prvenstveno provjeriti tip kabela odnosno utikača na strani Vašeg vozila, koji mora odgovarati utičnici smještenoj na punionici.

Značajan broj svih javno dostupnih punionica je opremljeno različitim utičnicama, čime se omogućuje punjenje korisnicima s jednofaznim, odnosno trofaznim priključcima. Trenutno kod nas prevldavaju vozila s jednofaznim priključcima, no u skorijoj se budućnosti očekuje proliferacija vozila uglavnom opremljena trofaznim priključcima. Punionice s više vrsta utičnica su veća danas spremne za prihvat svih vrsta korisnika.

Većina punionica nije opremljena vlastitim napojnim kabelom budući da je većina električnih vozila opremljena vlastitim kabelom. Iznimka su brze punionice, koje omogućavaju punjenje istosmjernom strujom – pri tome je ispravljač ugrađen u samoj punionici te je kabel čvrsto pričvršćen na strani punionice.

Trenutno je punjenje na javnim punionicama još uvijek besplatno za sve korisnike, međutim za očekivat je da će se u skorijoj budućnosti pristup javno dostupnim punionicama, kao i preuzimanje usluge punjenja naplaćivati kao tržišna djelatnost.

Novosti

Događanja

PUNIONICA ZA ELEKTRO AUTOMOBILE PUNAT - GRATIS

13.07.2016.

PUNIONICA ZA ELEKTRO AUTOMOBILE PUNAT

Arhiva novosti
Croatia
  • Hrvatska turistička zajednica
  • Kvarner
  • Punat